VAIHDEVUODET: MILLOIN NE ALKAVAT JA MITÄ MUUTOKSIA KEHOSSA TAPAHTUU?

Vaihdevuodet, menopaussi, premenopaussi, perimenopaussi, postmenopaussi… Vaihdevuosiajasta puhutaan monilla eri termeillä, ja siksi voi olla hankala hahmottaa, mitä tapahtuu ja milloin. Kokosimme tähän artikkeliin tietoa vaihdevuosista sekä siitä, mitä sinä voit tehdä, jotta arki sujuu, kun keho käy läpi suurta muutosta.

Vaihdevuodet ovat noin 10 vuoden mittainen ajanjakso naisen elämässä. Vaihdevuosiaika jaetaan kahteen jaksoon: esivaihdevuosiin eli premenopaussiin, joka on aikaa ennen kuukautisten loppumista sekä perimenopaussiin, joka koostuu menopaussista ja ajanjaksosta juuri ennen menopaussin alkua. Vaihdevuosien jälkeen alkavat tasannevuodet, joita kutsutaan myös postmenopaussiksi.

Lue miten vaihdevuodet etenevät ja mitä muutoksia kehossasi tapahtuu:

  1. Mikä on menopaussi?
  2. Mikä aiheuttaa vaihdevuodet?
  3. Apua vaihdevuosiin eli vinkkejä sujuvaan arkeen
  4. Vitamiinit ja kivennäisaineet
  5. Hikoilu, kuumat aallot, huono uni ja väsymys
  6. Limakalvot
  7. Hiukset ja iho

blobid2.png

Ovatko vaihdevuodet ja menopaussi sama asia?

Eivät. Vaihdevuosiksi kutsutaan pidempää ajanjaksoa, johon sisältyvät sekä premenopaussi, perimenopaussi, eli aika juuri menopaussin ympärillä, ja menopaussi. Arkikielessä menopaussi ja vaihdevuodet tarkoittavat usein samaa.

Mikä on menopaussi?

Menopaussi tarkoittaa viimeisiä kuukautisia. WHO:n määritelmän mukaisesti menopaussi voidaan todeta tapahtuneeksi, kun viimeisistä kuukautisista on vuosi aikaa. Virallisesti menopaussi voidaan siis määritellä tapahtuneeksi vasta odotteluajan jälkeen. Menopaussin jälkeen nainen ei enää voi tulla raskaaksi.

Milloin vaihdevuodet alkavat?

Vaihdevuosilla tarkoitetaan aikaa ennen kuukautisten loppumista sekä menopaussia. Menopaussi tapahtuu keskimäärin 51-vuotiaana. Esivaihdevuodet alkavat jo 5–10 vuotta ennen menopaussia. Voidaan siis ajatella, että vaihdevuodet alkavat noin 41–46-vuotiaana.

Näet kuvasta, miten veihdevuodet etenevät ja muuttuvat tasannevuosiksi.

Mikä aiheuttaa vaihdevuodet?

Vaihdevuosien aikana naisen elimistön toiminta muuttuu. Munasarjojen toiminta hiipuu ja loppuu. 

Hienovaraiset vaihdevuosiin liittyvät vaikutukset voivat alkaa jo noin 40-vuotiaana. Voimakkaimmillaan ne ovat yleensä juuri ennen menopaussia ja sen aikana.

Vaihdevuosien alku ja loppu sijoittuu tavallisesti 40–55 ikävuoden välille, mutta on riippuvainen mm. elämäntapoihin liittyvistä seikoista. Esimerkiksi tupakointi aikaistaa vaihdevuosia noin kahdella vuodella.

Mitkä ovat vaihdevuosien ensimmäiset merkit?

Ensimmäiset premenopaussi- eli esivaihdevuosivaikutukset alkavat keskimäärin 46-vuotiaana. Näitä ei aina edes osaa yhdistää vaihdevuosiin ja ne voivat olla hyvin moninaisia. Tyypillistä on esimerkiksi kuukautiskierron lyheneminen ja sitten sen piteneminen.

Mitkä ovat menopaussin merkkejä?

Tyypillisiä ovat hikoilu ja kuumat aallot, ärtyisyys, huono unenlaatu ja myös yleinen alakulo ja saamattomuus. Muita voivat olla erilaiset nivelongelmat ja seksuaalinen haluttomuus.

Kokosimme kuvaan tyypillisiä ilmiöitä vaihdevuosien aikana ja vaihdevuosien jälkeen.

Apua vaihdevuosiin eli vinkkejä sujuvaan arkeen

Ensimmäinen askel vaihdevuosiajan helpottamiseksi on ymmärtää, mistä vaihdevuosissa on kyse.

Se miten vaihdevuosien muutoksen kokee, riippuu paljon omasta elämäntilanteesta ja läheisten suhtautumisesta sekä siitä, miten myötätuntoisesti itseensä ja muuttuvaan kehoonsa suhtautuu.

Muutosten voimakkuuteen voi vaikuttaa myös elämäntapavalinnoilla. Vaihdevuodet ovat lievempiä, jos ei ole ylipainoinen, ei tupakoi, ja elämä on tasapainossa, eli palautumiselle on aikaa myös kiireen keskellä. Myös säännöllinen liikunta ja hyvä kunto helpottavat sekä fyysisiä vaikutuksia että mielialaa.

Voit myös kokeilla ravintolisiä avuksi vaihdevuosien tuntemuksiin.

MicrosoftTeams-image (10).png

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Hyvä ravinto on lähtökohta hyvälle ololle.

Mikäli sinusta tuntuu, että et saa kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita ruoasta, monivitamiini on helppo ja hyvä lisä päivääsi. Tolonen Monivitamiini Nainen 50+ sisältää 12:ta vitamiinia ja 7:ää kivennäisainetta sekä 10 mg ubikinoni Q10:tä yli 50-vuotiaan naisen päivittäiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Tutustu tuotteeseen tästä.

MicrosoftTeams-image (9).png

Hikoilu, kuumat aallot, huono uni ja väsymys

Hikoilu ja kuumat aallot sekä niiden aiheuttama negatiivinen vaikutus unen määrään ja laatuun, mielialaan ja muistiin ovat yleisempiä vaihdevuosien merkkejä.

Tolonen Menohop Strong sisältää humalauutetta, B6-vitamiinia, sinkkiä ja D-vitamiinia. Humalauute auttaa naisia vaihdevuosiin liittyvissä tuntemuksissa, kuten kuumissa aalloissa, hikipuuskissa, levottomuudessa ja ärtyneisyydessä. Tuote myös edistää hyvää unta. Tuote ei sisällä soijaa.

Tutustu tuotteeseen tästä .

Myös väsymys ja vetämättömyys ovat tyypillisiä vaihdevuosiajan tuntemuksia.

Kokeile Tolonen Ubikinon Q10 B-vitamiinikapseleita, joita on saatavilla eri vahvuuksilla. Vaihdevuosi-ikäisille suosittelemme 100–200 mg kapseleita. Tutustu tuotteisiin tästä. Tolonen Metarelax® rauhoittaa ja rentouttaa kehoa ja mieltä, ja se sisältää esimerkiksi magnesiumia vatsaystävällisessä glyserofosfaatti-muodossa.

Tutustu tuotteeseen tästä.

Tolonen Karpalot.png

Limakalvot

Vaihdevuosien edetessä limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Muutoksen seurauksena limakalvojen vastustuskyky voi heikentyä.

Kokeile Tolonen Karpalo + C-vitamiini tai Tolonen Karpalo + maitohappobakteerit -tuotteita hyvinvointisi tueksi.

Tutustu Tolonen Karpalo + C-vitamiinin tästä ja Tolonen Karpalo + maitohappobakteerit tästä.

Tolonen collagen + biotin.png

Hiukset ja iho

Ulkoisia, vaihdevuosiaikaan liittyviä muutoksia, ovat ihon kimmoisuuden väheneminen ja hiusten ohentuminen sekä harventuminen.

Tolonen Biotin Strong 5 mg vahvistaa hentoja hiuksia. Tuote sisältää monipuolisesti tarkkaan valittuja ravintoaineita, jotka vahvistavat hiusten rakennetta, edistävät hiusten hyvinvointia juuresta alkaen ja vauhdittavat hiusten kasvua.

Tutustu tuotteeseen tästä.

Tolonen Collagen on kollageenin, sinkin, biotiinin, C-vitamiinin ja karnosiinin täsmäyhdistelmä. Nämä ihon omat rakennusaineet auttavat ihoa säilyttämään kiinteyden ja elastisuuden.

Tutustu tuotteeseen tästä.

Vaihdevuodet ovat suuri mullistus naisen elämässä, ja on tärkeää pitää itsestään huolta niiden aikana. Tällöin jos koskaan on syytä huolehtia omasta hyvinvoinnista. Otathan elämäsi omiin käsiisi!

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

Kaikki artikkelin tuotteet