Mistä saa A-vitamiinia?

A-vitamiinia saa monista eläinkunnan tuotteista kuten kalasta, lihasta, erityisesti maksasta, sekä maitotuotteista ja kananmunista. A-vitamiinia myös lisätään joihinkin elintarvikkeisiin, esimerkiksi levitteisiin.

Kasvikunnan tuotteista A-vitamiinia saa ruoista, jotka sisältävät karotenoideja, joista tavallisin on beetakaroteeni. Sitä saa esimerkiksi porkkanasta. Myös tomaatti, paprika, persikka, mansikka sekä pinaatti ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä.

Voiko A-vitamiinia saada liikaa?

A-vitamiinia ei kannata käyttää liikaa, ja sen liikakäyttö on haitallista erityisesti raskaana ollessa. Siksi raskauden aikana tulee rajoittaa maksaruokien ja A-vitamiinia sisältävien ravintolisien liiallista käyttöä. Äitiysneuvolat ohjeistavat raskauden aikaisessa ruokavaliossa.

A-vitamiini ja ravintolisät

A-vitamiinia on monissa monivitamiineissa, joista sitä yleensä saa 400-800 µg päiväannoksessa. A-vitamiini puuttuu yleensä niistä monivitamiineista, jotka ovat suunnattu raskaana oleville. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä.

 

Tolonen_800x800_Vitamiini_A.png

Joillekin vitamiineille on määritelty turvallisen päiväsaannin yläraja (UL). A-vitamiini on yksi näistä vitamiineista. Sen turvallisen saannin yläraja vuorokaudessa on 3000 µg (eli 3 mg).

* Päivittäinen saantisuositus: Suomalaiset suositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Esitetty aikuisille. Lapsille ja erityisryhmille voi olla omat suosituksensa. Lisätietoa tästä.

** Päivittäisen saannin vertailuarvo: Euroopan elintarviketurvallisuusviraston päivittäiset saantisuositukset, jotka ovat 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Näitä käytetään ravintolisien pakkausteksteissä. Lisätietoa tästä.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

Tuotteita