B12-vitamiini on yleisnimi elimistössä kobolttia sisältäville ja biologisesti aktiivisille yhdisteille. Siksi B12-vitamiini tunnetaan myös nimellä kobalamiini. Ravintolisien yhteydessä käytetään nimeä B12, ja sama termi lukee myös tuotteiden pakkausselosteissa.

B12 on välttämätön muun muassa solujen aineenvaihdunnalle, verisolujen muodostumiselle ja hermoston toiminnalle. B12-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin, edistää normaalia veren punasolujen muodostumista sekä hermoston normaalia toimintaa.

B12 on vesiliukoinen vitamiini mutta poiketen muista vesiliukoisista vitamiineista, se varastoituu maksaan ja munuaisiin. B12-vitamiinin varastoarvot ovat 2–5 mg, ja tämä riittää ihmisen useiden vuosien tarpeeksi, sillä päivittäinen tarve on muutamia mikrogrammoja (µg). B12-vitamiinille ei ole määritelty turvallisen saannin ylärajaa. Vaikka vitamiini varastoituu elimistöön, tunnettuja haittavaikutuksia ei ole.

Mistä saa B12-vitamiinia?

B12-vitamiinia saa aktiivisessa eli kehon hyödynnettävissä olevassa muodossa vain eläinkunnan tuotteista. Hyviä lähteitä ovat liha, maksa, kananmunat ja maitovalmisteet.

Vegaanien tulee syödä B12-vitamiinilla rikastettuja elintarvikkeita tai syödä ravintolisiä. Myös kasvisruokailijoiden on hyvä tarkastaa B12-vitamiinin saanti, jos ruokavalioon kuuluu vain vähän maitotuotteita tai kananmunia.

B12-vitamiinin puute

Yleisesti ottaen B12-vitamiinin puutosta esiintyy pääasiassa ikääntyneillä. Suomessa 10 % yli 65-vuotiaista kärsii puutoksesta. Nuorilla puutos on harvinainen, mutta vegaanien tulee kiinnittää erityistä huomiota B12-vitamiinin saantiin.

B12-vitamiinin puute kehittyy hitaasti elimistön omien varantojen takia. Tyypillisiä oireita ovat anemia, jossa punasolujen tilavuus on suurentunut. Oireet voivat olla myös hermostollisia kuten lihasten heikkous. Pitkäaikainen puute voi edelleen johtaa neurologisiin oireisiin.

 

B12-vitamiini ja ravintolisät

B12 on yleinen ainesosa monivitamiinivalmisteissa sekä ihan omana valmisteenaan. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä.

Tolonen_800x800_Vitamiini_B12.png

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.