Niasiinin vaikutukset elimistössä ovat moninaiset. Se edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä hermoston normaalia toimintaa. Niasiini myös pitää ihon kunnossa tukemalla limakalvojen ja ihon normaalia olotilaa. Niasiinin käyttö auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Niasiini tunnetaan myös nimellä B3-vitamiini.

Niasiini esiintyy elimistössä kahdessa eri luonnollisessa muodossa: nikotiiniamidina ja nikotiinihappona. Niasiinia voi myös muodostua ihmisen omassa elimistössä maksassa ja munuaisissa tryptofaani-nimisestä aminohaposta.

Mistä saa niasiinia?

Runsaasti niasiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kala, liha, sisäelimet, pähkinät ja kokojyväviljavalmisteet, kuten vehnälese.

Niasiinin puute ja yliannostus

Koska myös elimistö muodostaa niasiinia, on sen puutos hyvin harvinaista. Syynä puutokseen on yleensä yksipuolinen ruokavalio. Puutosoireet näkyvät ja tuntuvat iholla, ruoansulatuskanavassa ja hermostossa.

Niasiinin liikasaannin oireita ovat puolestaan punoitus, kuumotus ja kutina sekä pahoinvointi, ripuli ja päänsärky.

Niasiini ja ravintolisät

Niasiini on yleinen ainesosa monivitamiinivalmisteissa, mutta sitä on lisänä myös esimerkiksi ihon, kynsien ja hiusten hyvinvointiin tarkoitetuissa ravintolisissä. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä.

Tolonen_800x800_Vitamiini_Niasiini.png

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.