B6-vitamiini vaikuttaa moneen kehossamme. Se edistää normaalia proteiini- ja glykogeeniaineenvaihduntaa sekä normaalia energia-aineenvaihduntaa. Lisäksi se edistää normaalia veren punasolujen muodostumista sekä hermoston ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B6-vitamiini auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta, sekä edistää normaaleja psykologisia toimintoja. B6-vitamiini tunnetaan myös nimellä pyridoksiini.

Mistä saa B6-vitamiinia?

B6-vitamiinin parhaita lähteitä ovat eläinkunnan tuotteet kuten punainen liha, maksa ja muut sisäelimet, rasvaiset kalat ja ravut sekä eri lintujen liha ja maitovalmisteet. Kasvikunnan tuotteista täysjyväviljat, pähkinät ja siemenet sisältävät hyvin B6-vitamiinia. Ravinteikas mysli voi siis olla erinomainen B6-vitamiinin lähde. Myös peruna, linssit ja pavut, paprika, banaani sekä marjat kuten karpalo sisältävät runsaasti B6-vitamiinia.

B6-vitamiini ja ravintolisät

B6-vitamiini on yleinen ainesosa monivitamiinivalmisteissa ja B-vitamiinivalmisteissa. Sitä on lisänä myös magnesiumvalmisteissa ja vaihdevuosien tuntemuksiin liittyvissä valmisteissa. Myös nestemäiset rautavalmisteet voivat sisältää B6-vitamiinia, koska se edistää normaalia veren punasolujen muodostumista. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä ja naisen terveys -tuotteisiin tästä.

Tolonen_800x800_Vitamiini_B6.png

Joillekin vitamiineille on määritelty turvallisen päiväsaannin yläraja (UL). B6-vitamiini on yksi näistä vitamiineista. Turvallisen saannin yläraja (UL-arvo) on aikuisilla 25 mg vuorokaudessa.

* Päivittäinen saantisuositus: Suomalaiset suositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Esitetty aikuisille. Lapsille ja erityisryhmille voi olla omat suosituksensa. Lisätietoa tästä.

** Päivittäisen saannin vertailuarvo: Euroopan elintarviketurvallisuusviraston päivittäiset saantisuositukset, jotka ovat 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Näitä käytetään ravintolisien pakkausteksteissä. Lisätietoa tästä.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.