Elintarvikkeiden ja ravintolisien yhteydessä puhutaan foolihaposta, joka on folaatin synteettinen muoto. Foolihappo tunnetaan myös nimellä B9-vitamiini. Foolihappo edistää normaalia veren muodostumista ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Se edistää myös normaaleja psykologisia toimintoja ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Foolihappo ja raskaus

Foolihaposta puhutaan paljon raskauden yhteydessä, ja hyvästä syystä. Foolihappo edistää raskauden aikaista kudosten kasvua, minkä vuoksi se on erityisen tärkeä raskauden aikana sekä jo raskautta suunniteltaessa. Riittävä foolihapon saanti myös pienentää keskenmenon ja sikiön epämuodostumien riskiä.

Mistä saa foolihappoa?

Runsaimmin foolihappoa on maksassa, vihreissä kasviksissa ja palkokasveissa sekä täysjyväviljatuotteissa.

Foolihapon puute

Foolihapon puutoksen voi aiheuttaa joko sen liian niukka saanti, imeytysmishäiriö tai elimistön heikentynyt kyky hyväksikäyttää foolihappoa. Imeytymistä ja aineenvaihduntaa häiritsevät sinkin puutos ja pitkäaikainen alkoholin käyttö. On myös tärkeää saada riittävästi B12-vitamiinia, joka auttaa elimistöä hyväksikäyttämään foolihappoa.

Foolihapon puute voi johtaa anemiaan. Se johtuu siitä, että elimistön kyky valmistaa punaisia ​​verisoluja vähenee. Raskauden aikainen puutos voi aiheuttaa sikiön epämuodostumia tai keskenmenon. Raskauden aikana sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riski kasvaa, jos äidillä on liian alhainen foolihapon taso veressä raskauden ensimmäisten viikkojen aikana.

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan Suomessa naisista 38 % ja miehistä 29 % saa foolihappoa alle keskimääräisen tarpeen. Voi siis olla hyvä tarkastaa oma foolihapon saanti.

Foolihappo ja ravintolisät

Foolihappo on yleinen ainesosa monivitamiinivalmisteissa. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä.

Tolonen_800x800_Vitamiini_Foolihappo.png

Joillekin vitamiineille on määritelty turvallisen päiväsaannin yläraja (UL). Foolihappo on yksi näistä vitamiineista, ja sen turvallisen saannin yläraja (UL-arvo) aikuisilla on 1000 µg (eli 1 mg) vuorokaudessa.

* Päivittäinen saantisuositus: Suomalaiset suositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Esitetty aikuisille. Lapsille ja erityisryhmille voi olla omat suosituksensa. Lisätietoa tästä.

** Päivittäisen saannin vertailuarvo: Euroopan elintarviketurvallisuusviraston päivittäiset saantisuositukset, jotka ovat 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Näitä käytetään ravintolisien pakkausteksteissä. Lisätietoa tästä.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.