Biotiinilla on tärkeä rooli rasvahappoaineenvaihdunnassa. Se on myös tunnettu kauneus- ja hyvinvointivitamiinina, sillä se edistää hiusten, ihon ja limakalvojen pysymistä normaaleina. Biotiinista käytetään myös nimiä H-vitamiini, B7-vitamiini tai koentsyymi R.

Mistä saa biotiinia?

Useimmat ruoka-aineet sisältävät biotiinia. Korkeita biotiinipitoisuuksia on esimerkiksi maksassa, kananmunissa ja hiivaleivässä. Myös soijapavut ja pähkinät sisältävät runsaasti biotiinia.

Biotiinin puute

Biotiinin puutos on hyvin harvinaista, sillä biotiinia saadaan lähes kaikista ruoka-aineista. Lisäksi suoliston mikrobit tuottavat biotiinia, jota keho voi hyödyntää ainakin osittain.

Puutosoireita ovat esimerkiksi huonovointisuus, ruokahaluttomuus, veren korkea kolesterolipitoisuus, maksan rasvoittuminen, alhainen verensokeri ja ketoaineiden kertyminen elimistöön.

Biotiini ja ravintolisät

Biotiini on yleinen ainesosa monivitamiini- ja B-vitamiinivalmisteissa sekä kauneustuotteissa hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointiin. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä ja Tolonen Biotin Strong 5 mg tästä.

Tolonen_800x800_Vitamiini_Bioteeni.png

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.