C-vitamiini eli askorbiinihappo toimii antioksidanttina, eli se edistää solujen suojaamista hapetusstressiltä. C-vitamiini edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen. C-vitamiini onkin tärkeä liikkujan vitamiini!

C-vitamiini edistää myös normaalia kollageenin muodostumista ihon, luuston, rustojen, ikenien ja hampaiden hyvinvointiin.

Mistä saa C-vitamiinia?

C-vitamiinia saa marjoista, vihanneksista ja hedelmistä, etenkin sitrushedelmistä. C-vitamiinia tuhoutuu kuumennettaessa. Siksi perussääntö on, että marjat, hedelmät ja vihannekset kannattaa syödä tuoreina ja kuumentamattomina, tai kuoria vihannekset vasta kypsentämisen jälkeen. Pakastaminen säilyttää hyvin marjojen vitamiinit etenkin silloin, jos sekaan on lisätty hieman sokeria.

C-vitamiinin puute

Länsimaissa vakavaa C-vitamiinin puutosta eli keripukki-tautia ei juuri esiinny. Sen sijaan niukasta hedelmien, kasvisten ja marjojen syönnistä (C-vitamiinia alle 40 mg päivässä) johtuva puutos on yleisempää.

C-vitamiinin lievät puutosoireet ovat ärtymys, väsymys ja heikkous sekä vastustuskyvyn heikentyminen. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan Suomessa naisista 7 % ja miehistä 25 % saa C-vitamiinia alle keskimääräisen tarpeen. Etenkin miesten on siis hyvä tarkastaa riittävä C-vitamiinin saanti.

C-vitamiini ja ravintolisät

C-vitamiini edistää kasvikunnan raudan imeytymistä ruoasta, ja C-vitamiinia on yleensä mukana rautavalmisteissa. C-vitamiinia saa myös poretabletteina ja tabletteina. Lisäksi se on yleinen ainesosa monivitamiinivalmisteissa sekä kollageeni- ja nivelvalmisteissa. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä, Tolonen Collagen tuotteeseen tästä ja Tolonen Nivelamin Strong -tuotteeseen tästä.

Tolonen_800x800_Vitamiini_C.png

Tupakoitsijat, raskaana olevat ja imettävät tarvitsevat enemmän C-vitamiinia päivittäin. C-vitamiinin imeytyminen heikkenee, kun päivittäinen annos on suuri. Siksi yli 3 gramman (3000 mg) päivittäinen annos aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä, kuten ilmavaivoja ja ripulia.

* Päivittäinen saantisuositus: Suomalaiset suositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Esitetty aikuisille. Lapsille ja erityisryhmille voi olla omat suosituksensa. Lisätietoa tästä.

** Päivittäisen saannin vertailuarvo: Euroopan elintarviketurvallisuusviraston päivittäiset saantisuositukset, jotka ovat 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Näitä käytetään ravintolisien pakkausteksteissä. Lisätietoa tästä.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.