D-vitamiinia saa ravinnosta, ja sitä muodostuu myös auringonvalon vaikutuksesta iholla. D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä ja veren normaalia kalsiumtasoa sekä luiden, normaalin lihastoiminnan, hampaiden ja vastustuskyvyn pysymistä normaaleina.
D-vitamiini siis vaikuttaa pitkävaikutteisesti luuston ja lihasten kautta ja lyhyt- sekä pitkävaikutteisesti paremman vastustuskyvyn kautta. D-vitamiinia on kahdenlaista: D3- ja D2-vitamiinia eli kolekalsiferolia (D3) ja ergokalsiferolia (D2).
Mistä saa D-vitamiinia?
D-vitamiinia saa joko ravinnosta tai auringosta kesäkuukausina, jolloin iho muodostaa D-vitamiinia auringonvalon avulla. Ravinnosta D3-vitamiinia saa eläinperäisistä ruoka-aineista kuten kalasta, kananmunista ja metsäsienistä. D3-vitamiinia on myös lisätty moniin elintarvikkeisiin, ja siksi monet maitovalmisteet ja rikastetut margariinit ovat hyviä D3-vitamiinin lähteitä.
D3-vitamiini imeytyy hyvin elimistöön. Siksi D3-vitamiini on ravintolisissä käytetty D-vitamiinin muoto. Ravintolisissä käytettävä D3-vitamiini on yleisesti eristetty lampaan villasta. Nyt markkinoille on tullut myös tuotteita, joissa on kasviperäistä D3-vitamiinia.
D2-vitamiini on kasviperäistä, ja sitä muodostuu esimerkiksi joissain sienissä ja hiivoissa auringon UV-valon vaikutuksesta. D2-vitamiini imeytyy huonommin elimistöön. Siksi sitä ei yleisesti käytetä ravintolisissä.
D-vitamiini ja ravintolisät
Suomessa asuvien kannattaa muistaa, että auringonvalolle altistuminen on rajallista, ja siksi D-vitamiinilisä puoltaa usein paikkaansa monipuolisen ravinnon lisänä. D-vitamiinia on saatavilla omina valmisteinaan, ja usein D-vitamiinia on myös esimerkiksi monivitamiineissa. D-vitamiini imeytyy parhaiten, kun sen ottaa aterian yhteydessä. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan vitamiinivalmisteisiin tästä.