D-vitamiinia saa ravinnosta, ja sitä muodostuu myös auringonvalon vaikutuksesta iholla. D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä ja veren normaalia kalsiumtasoa sekä luiden, normaalin lihastoiminnan, hampaiden ja vastustuskyvyn pysymistä normaaleina.

D-vitamiini siis vaikuttaa pitkävaikutteisesti luuston ja lihasten kautta ja lyhyt- sekä pitkävaikutteisesti paremman vastustuskyvyn kautta. D-vitamiinia on kahdenlaista: D3- ja D2-vitamiinia eli kolekalsiferolia (D3) ja ergokalsiferolia (D2).

Mistä saa D-vitamiinia?

D-vitamiinia saa joko ravinnosta tai auringosta kesäkuukausina, jolloin iho muodostaa D-vitamiinia auringonvalon avulla. Ravinnosta D3-vitamiinia saa eläinperäisistä ruoka-aineista kuten kalasta, kananmunista ja metsäsienistä. D3-vitamiinia on myös lisätty moniin elintarvikkeisiin, ja siksi monet maitovalmisteet ja rikastetut margariinit ovat hyviä D3-vitamiinin lähteitä.

D3-vitamiini imeytyy hyvin elimistöön. Siksi D3-vitamiini on ravintolisissä käytetty D-vitamiinin muoto. Ravintolisissä käytettävä D3-vitamiini on yleisesti eristetty lampaan villasta. Nyt markkinoille on tullut myös tuotteita, joissa on kasviperäistä D3-vitamiinia.

D2-vitamiini on kasviperäistä, ja sitä muodostuu esimerkiksi joissain sienissä ja hiivoissa auringon UV-valon vaikutuksesta. D2-vitamiini imeytyy huonommin elimistöön. Siksi sitä ei yleisesti käytetä ravintolisissä.

D-vitamiini ja ravintolisät

Suomessa asuvien kannattaa muistaa, että auringonvalolle altistuminen on rajallista, ja siksi D-vitamiinilisä puoltaa usein paikkaansa monipuolisen ravinnon lisänä. D-vitamiinia on saatavilla omina valmisteinaan, ja usein D-vitamiinia on myös esimerkiksi monivitamiineissa. D-vitamiini imeytyy parhaiten, kun sen ottaa aterian yhteydessä. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan vitamiinivalmisteisiin tästä.

Tolonen_800x800_Vitamiini_D.png

 

Jos viettää vähän aikaa auringossa, pukeutuu suojaavasti aurinkoiseen vuodenaikaan ja syö vähän D-vitamiinirikasta ruokaa, suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää.

Joillekin vitamiineille on määritelty turvallisen päiväsaannin yläraja (UL), ja D-vitamiini on yksi näistä vitamiineista. Turvallisen saannin yläraja (UL-arvo) on aikuisilla 100 µg vuorokaudessa.

* Päivittäinen saantisuositus: Suomalaiset suositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Esitetty aikuisille. Lapsille ja erityisryhmille voi olla omat suosituksensa. Lisätietoa tästä.

** Päivittäisen saannin vertailuarvo: Euroopan elintarviketurvallisuusviraston päivittäiset saantisuositukset, jotka ovat 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Näitä käytetään ravintolisien pakkausteksteissä. Lisätietoa tästä.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.