E-vitamiini on yksinkertaistettuna yleisnimike erilaisille rasvaliukoisille yhdisteille, jotka toimivat E-vitamiinin tavoin. E-vitamiini toimii antioksidanttina, edistää solujen suojaamista hapetusstressiltä ja suojaa rasvahappoja hapettumiselta. E-vitamiinia voidaan myös käyttää luontaisena säilöntäaineena esimerkiksi omega-3-valmisteissa, koska se estää rasvahappojen hapettumiselta eli härskiintymiseltä.
E-vitamiinin muotoja, joihin voi törmätä esimerkiksi ravintolisäpakkauksissa, ovat alfa- (α), beta- (β), delta (δ)- ja gammamuodot (ɣ). Vain alfa-muodolle on määritelty kansainvälinen saantiyksikkö, sillä sitä pidetään ainoana ihmiselle välttämättömänä muotona. Siksi saantisuositus ilmoitetaan alfatokoferoliekvivalentteina (alfa-TE), joka vastaa 1 milligrammaa E-vitamiinia.
Mistä saa E-vitamiinia?
Poiketen monista muista vitamiineista, E-vitamiinia muodostuu ainoastaan kasveissa. Siksi parhaat E-vitamiinin lähteet ovat kasvikunnan tuotteita kuten kasviöljyt, pähkinät ja siemenet. Myös avokado ja vihreät lehtivihannekset sisältävät E-vitamiinia. Rasva edistää E-vitamiinin imeytymistä.
E-vitamiini ja ravintolisät
E-vitamiinia on saatavilla omina valmisteinaan, ja usein sitä on myös esimerkiksi monivitamiineissa tai antioksidanttivalmisteissa. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä sekä Tolonen Carnosin Forte 400 mg tästä ja Tolonen Sport Carnosin 600 mg tästä.