K-vitamiini on yleisnimitys K1-, K2-, ja K3-vitamiineille. Yhteistä näille kaikille on, että K-vitamiini edistää normaalia veren hyytymistä ja luiden pysymistä normaaleina.

Mistä saa K-vitamiinia?

Hyviä luonnollisen K-vitamiinin lähteitä ovat ovat vihreät lehtivihannekset, kasviöljyt ja kaalit. Näistä saadaan K1-vitamiinia (fyllokinoni), jolle on myös määritelty päivittäisen saannin vertailuarvo. Luonnollinen K2-vitamiini (menakinoni) on bakteerien tuottamia yhdisteitä, joita saadaan maksasta, lihasta, maitotuotteista ja munankeltuaisista. Myös ihmisen suolistobakteerit muodostavat K2-vitamiinia. K3-vitamiini (menadioni) on synteettinen K-vitamiinin muoto.

K-vitamiinin puute

Toisin kuin muut rasvaliukoiset vitamiinit, K-vitamiini ei juuri varastoidu elimistöön, ja puutosoireet voivat ilmestyä nopeasti, vaikka puutos onkin länsimaissa harvinaista.

K-vitamiinin puutosoireita voivat olla verenvuodot ja limakalvoverenvuodot, haavojen hidas paraneminen sekä mustelmat ja mustelmaherkkyys. Vastasyntyneille lapsille annetaan K-vitamiinipistos, koska K-vitamiinia ei kulkeudu tarpeeksi istukan läpi, eikä äidinmaito sisällä sitä riittävästi. Suomessa pistoksia on annettu 1950-luvulta lähtien.

K-vitamiini ja ravintolisät

K-vitamiinia on saatavilla omina valmisteinaan. K-vitamiinia on myös lisänä esimerkiksi kalsiumvalmisteissa, jolloin oletus on, että kalsiumin ja K-vitamiinin myönteiset vaikutukset luustoon tukevat toisiaan. Joskus K-vitamiinia on myös monivitamiinivalmisteissa. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä.

 

Tolonen_800x800_Vitamiini_K.png

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.