Kalsium (Ca), arkikielellä kalkki, on ihmisen elimistön runsain kivennäisaine. Sitä on 1,5–2 % ihmisen kokonaispainosta. Esimerkiksi 65-kiloisella aikuisella tämä tarkoittaa noin kiloa kalsiumia. Koska sitä on elimistössä kivennäisaineista eniten, myös sen päivittäinen tarve on kivennäisaineista suurinta.
Yli 99 % kalsiumista sijaitsee luustossa ja pieni määrä elimistön nesteissä, kuten veressä. Kalsiumista suurin määrä tarvitaan luun terveyden ja lujuuden tukemiseen, mutta sillä on tärkeä rooli myös lihassolujen ja hermoston toiminnan säätelyssä.
Kalsium on tarpeellinen luuston ja hampaiden pysymiselle normaaleina, ja se edistää hermovälityksen, energia-aineenvaihdunnan ja ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa sekä veren hyytymistä. Kalsium myös auttaa vähentämään luumassan mineraalipitoisuuden alenemista vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Siksi kalsium onkin oleellinen osteoporoosin eli luuston haurastumisen ehkäisyssä.
Kalsiumin lähteet ravinnossa
Kalsiumin ensisijaiset lähteet ovat maito ja maitovalmisteet. Aikuisen kalsiumin tarve tulee täyteen 5–6 desilitrasta nestemäisiä maitovalmisteita (maito, piimä, jogurtti, viili, rahka) tai 2–3 juustoviipaleesta päivittäin.
Mikäli ruokavalioosi eivät kuulu maitovalmisteet, kalsiumin saanti kannattaa turvata rikastetuista kasvimaitovalmisteista. Kasvikunnan tuotteista kalsiumin lähteitä ovat myös tahini, ja seesaminsiemenet, tofu, pavut, manteli ja kaali.
Kalsiumia saa myös monista ravintolisistä. Kalsiumin on todettu imeytyvän ravintolisistä tehokkaimmin ruokailun yhteydessä, mutta kalsium ei voi imeytyä ilman riittävää D-vitamiinin saantia. Pidä siis huoli myös riittävästä määrästä D-vitamiinia päivittäin.
Kalsiumin puutos
Kun puhutaan kalsiumin puutoksesta, on hyvä ymmärtää, että siitä puhutaan sekä luuston terveyden että veren kalsiumpitoisuuksien kautta.
Jos veren kalsiumpitoisuus on liian alhainen, kyseessä on hypokalsemia. Hypokalsemia on harvinainen. Veren liian korkea kalsiumpitoisuus eli hyperkalsemia on yleisempi. Sen aiheuttaa usein lisäkilpisrauhashormonin liiallinen tuotto, joka siirtää kalsiumia luustosta vereen.
Kun taas puhutaan luuston terveydestä, oleellista on luuntiheys, joka todetaan mittaamalla. Kalsium auttaa vähentämään luumassan mineraalipitoisuuden alenemista vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Siksi hoitona matalaan luuntiheyteen on mm. kalsiumin ja D-vitamiinin saannin lisääminen. Osteoporoosille altistavia riskitekijöitä on monia, esimerkiksi kalsiumaineenvaihduntaan vaikuttava keliakia, lisäkilpirauhashormonin liikatuotanto ja maksasairaudet.
Kalsium ja ravintolisät
Kalsiumia saa lääkevalmisteina tai ravintolisinä. Kalsiumia sisältävät valmisteet on usein rikastettu esimerkiksi D-vitamiinilla. Kalsium on myös yleinen ainesosa monivitamiineissa. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan vitamiineihin tästä.