Rauta edistää normaalia hapen kuljetusta kehossa ja normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista. Se myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja pitää yllä vastustuskykyä.

Raudan lähteet ravinnossa

Rautaa on ravinnossa kahdessa kemiallisessa muodossa: hemirautana ja non-hemirautana. Hemirautaa on eläinkunnan tuotteissa kuten lihassa, maksassa, kalassa ja äyriäisissä. Hemirauta imeytyy elimistöön paremmin kuin non-hemirauta, jota saadaan kasvikunnan tuotteista ja maitovalmisteista. Non-hemiraudan lähteitä ovat esimerkiksi pähkinät, siemenet, palkokasvit ja kokojyväviljatuotteet. Non-hemiraudan imeytymistä parantaa huomattavasti jo pieni määrä C-vitamiinia tai lihaa samalla aterialla.

Raudan imeytymistä heikentää etenkin kalsium (maito ja maitovalmisteet) ja soijaproteiini. Parhaiten turvaat raudan saannin ja imeytymisen monipuolisella sekaruokavaliolla.

Rauta ja ravintolisät

Rautaa on saatavilla omina valmisteinaan sekä hyvin imeytyvässä nestemäisessä muodossa, poretabletteina ja tabletteina. Sitä on usein myös monivitamiinivalmisteissa. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä.

Tolonen_800x800_Kivennais_Rauta.png

Raudan tarve vähenee naisilla menopaussin jälkeen, kun rautaa ei enää poistu elimistöstä kuukautisten myötä. Raskaana oleville ei ole erillistä suositusta vaan mahdollinen tarve arvioidaan verikokeilla (hemoglobiini).

* Päivittäinen saantisuositus: Suomalaiset suositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Esitetty aikuisille. Lapsille ja erityisryhmille voi olla omat suosituksensa. Lisätietoa tästä.

** Päivittäisen saannin vertailuarvo: Euroopan elintarviketurvallisuusviraston päivittäiset saantisuositukset, jotka ovat 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Näitä käytetään ravintolisien pakkausteksteissä. Lisätietoa tästä.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.