Seleeni (Se) on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Seleeni edistää kilpirauhasen normaalia toimintaa ja tukee vastustuskykyä. Seleeni myös edistää normaalia siittiöiden muodostumista ja kynsien ja hiusten pysymistä normaaleina.

Seleenin lähteet ravinnossa

Hyviä seleenin lähteitä ovat kananmunat, kala, pähkinät, siemenet, liha, täysjyväviljat, juusto ja maito. Seleeni imeytyy paremmin vehnästä ja lihasta kuin kalasta, mutta kaiken kaikkiaan seleenin imeytyminen ravinnosta on tehokasta.

Seleeni ja ravintolisät

Seleeniä löytyy omina valmisteinaan ja lisäksi miehille tarkoitetuissa tuotteissa, koska se edistää siittiöiden normaalia muodostusta. Tutustu Tolonen terveystuotteiden monivitamiineihin tästä ja Tolonen Superman+-tuotteeseen tästä.

Tolonen_800x800_Kivennais_Seleeni.png

Joillekin kivennäisaineille on määritelty turvallinen saannin yläraja (UL-arvo). Seleenille se on aikuisilla 300 µg vuorokaudessa.

* Päivittäinen saantisuositus: Suomalaiset suositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Esitetty aikuisille. Lapsille ja erityisryhmille voi olla omat suosituksensa. Lisätietoa tästä.

** Päivittäisen saannin vertailuarvo: Euroopan elintarviketurvallisuusviraston päivittäiset saantisuositukset, jotka ovat 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Näitä käytetään ravintolisien pakkausteksteissä. Lisätietoa tästä.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.