Sinkki (Zn), on osallisena monessa solutason aineenvaihduntaprosessissa. Se edistää normaalia happo-emäs-aineenvaihduntaa, normaalia hiilihydraattiaineenvaihduntaa, normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa sekä normaalia A-vitamiinin aineenvaihduntaa. Lisäksi sinkillä on oma roolinsa DNA-synteesissä, ja se edistää normaalia kognitiivista eli tiedollista toimintaa.

Sinkki edistää myös normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä sekä veren testosteronitasojen pysymistä normaalina. Siksi sitä on monissa miehille tarkoitetuissa tuotteissa.

Sinkkiä on myös monissa kauneustuotteissa, koska se edistää iho ja hiusten pysymistä normaaleina.

Sinkki myös edistää vastustuskyvyn normaalia toimintaa, ja on siksi yleinen ainesosa erilaisissa vastustuskyvyn tueksi tarkoitetuissa tuotteissa.

Ravintolisissä sinkki on sitoutuneena eri yhdisteisiin, ja siksi sitä on monessa muodossa kuten sitraattina, glukonaattina, pikolinaattina tai asetaattina. Sinkin eri muodot vaikuttavat sen imeytyvyyteen ja hyväksikäytettävyyteen elimistössä sekä käyttötarkoitukseen.

Aina sinkin muotoa ei kuitenkaan ole tuotu esiin tuotepakkauksissa, vaan pakkauksessa lukee vain sinkki. Oleellista onkin ymmärtää saadun sinkin määrä, joka on sama kaikille muodoille.

Sinkin lähteet ravinnossa

Hyviä sinkin lähteitä eläinkunnan tuotteista ovat liha, maitovalmisteet ja maito. Kasvikunnan tuotteista hyviä sinkin lähteitä ovat täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät ja siemenet. Sinkki imeytyy huonommin kasvikunnan tuotteista. Siksi esimerkiksi vegaaneiden tulisi saada 25–30 % enemmän sinkkiä kuin sekaruokailijoiden.

Sinkki ja ravintolisät

Vastustuskyvyn tueksi tarkoitetuissa tuotteissa sinkki voi olla sinkkiasetaattina imeskelytableteissa tai vain sinkkinä. Tutustu Tolonen Sinkkiasetaattiin tästä ja terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä. Sinkki edistää ihon ja hiusten hyvinvointia. Tutustu Tolonen Collagen -tuotteeseen tästä ja Tolonen Biotin Strong 5 mg tästä. Sinkki edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina, tutustu Tolonen Superman+ -tuotteeseen tästä.

Tolonen_800x800_Kivennais_Sinkki.png

Joillekin hivenaineille on määritelty turvallinen saannin yläraja (UL-arvo). Sinkille se on aikuisilla 25 mg vuorokaudessa.

* Päivittäinen saantisuositus: Suomalaiset suositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Esitetty aikuisille. Lapsille ja erityisryhmille voi olla omat suosituksensa. Lisätietoa tästä.

** Päivittäisen saannin vertailuarvo: Euroopan elintarviketurvallisuusviraston päivittäiset saantisuositukset, jotka ovat 100 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Näitä käytetään ravintolisien pakkausteksteissä. Lisätietoa tästä.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.